Nierpatiëntenvereniging D.I.O.R. Amersfoort

Dramatische daling orgaantransplantaties

logologo nierstichting klein

Halfjaarcijfers NTS 2016: dramatische daling orgaantransplantaties

Bussum, 8 juli 2016 – De cijfers van het aantal donoren dat na hun dood een orgaan afstaat is in de eerste helft van 2016  dramatisch gedaald. Het is belangrijk dat de Tweede Kamer tot een keuze komt voor het initiatief wetsvoorstel voor Actieve Donor Registratie,  want de urgentie voor patiënten op de wachtlijst voor nu én in de toekomst is nog steeds heel groot. Dat wordt onderstreept door de laatste cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Kort na het zomerreces volgt het laatste deel van het debat in de Tweede Kamer over Actieve Donor Registratie (ADR).

De cijfers van het aantal donoren dat na hun dood een orgaan afstaat is in de eerste helft van 2016  gedaald met 17% ten opzichte van 2015.  En in 2015 daalde de cijfers al ten opzichte van 2014. Terwijl de wachtlijst voor donororganen nog steeds onacceptabel lang is. Ongeveer  950 mensen staan op de wachtlijst voor een donororgaan en jaarlijks overlijden bijna 150 patiënten op de wachtlijst, omdat een donororgaan te laat komt.


Zorgwekkend

Het aantal transplantaties van organen van donoren na hun dood is met 16 % gedaald. Dat is een meer dan zorgelijke ontwikkeling. Net iets meer dan een jaar geleden evalueerde de Tweede Kamer het 6 jaar durende Masterplan Orgaandonatie. Toen sprak de Tweede Kamer bij het aanbieden van een petitie door patiëntenverenigingen, artsenverenigingen en gezondheidsfondsen al breed haar zorgen uit over het tekort aan orgaandonoren. Het aantal orgaandonoren is in 2015 verder afgenomen en nu ruim onder het niveau van vóór het masterplan en alle inspanning die daaruit voortkwamen.


Een donorwet die wél werkt

In het ADR systeem wordt elke Nederlander vanaf 18 jaar die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het Donorregister, geregistreerd als donor. Iedereen wordt expliciet van deze registratie op de hoogte gebracht. De keuze kan elk moment worden herzien. Een Actief Donor Registratiesysteem verhoogt het aantal registraties en het aantal orgaandonoren, blijkt uit internationaal onderzoek in landen met een dergelijk systeem. Invoering van een vergelijkbaar systeem in Wales toont aan dat een beter systeem bijdraagt aan meer orgaantransplantaties (+34%).


Verschil maken

In Nederland is de afgelopen 25 jaar het aantal postmortale donoren (per miljoen inwoners) op hetzelfde niveau gebleven, ondanks alle extra inspanningen op dit vlak. Terwijl landen met soortgelijke systemen zoals België en Spanje het nu zelfs 2 tot bijna 3 keer beter doen. Ook hebben we in Nederland de grenzen voor het accepteren van organen voor transplantatie maximaal opgerekt vanwege dit tekort. Technische ontwikkelingen komen er aan maar zijn nog in een pril stadium en maken de komende 10 jaar niet het verschil.  Er moet echt iets anders gebeuren om dit verschil wel te maken.


ADR geen principieel probleem

In de voorgaande debatten bleek van verschillende kanten dat men niet principieel tegen het ADR is, maar praktische problemen in de uitvoering ziet. We roepen de hele Tweede Kamer, inclusief de indienster van het wetsvoorstel (D66, Pia Dijkstra) op om pragmatische oplossingen te vinden voor deze problemen. De nood is te groot en duurt al te lang om het hier op af te laten ketsen.

dior.nu maakt gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten