Nierpatiëntenvereniging D.I.O.R. Amersfoort

Bemoedigende stappen medicijn nierfalen

Het biotechbedrijf AM Pharma heeft twee belangrijke stappen gezet naar de ontwikkeling van een medicijn tegen acuut nierfalen. Daardoor komt een volledige overname van AM Pharma door de farmagigant Pfizer een stuk dichterbij. Het Amerikaanse farmaconcern heeft een optie om AM Pharma over te nemen voor in totaal $600 mln (ruim €530 mln).

Een eerste onderzoek onder 120 patiënten heeft positieve resultaten opgeleverd, zo meldt AM Pharma dinsdag. Op basis van die nog vertrouwelijke resultaten heeft het bedrijf uit Bunnik toestemming gekregen voor een vervolgonderzoek waaraan nog eens 170 patiënten deelnemen. De studie is daarmee de grootste die ooit is gedaan naar een medicijn tegen acuut nierfalen, een ontsteking waaraan alleen al in de VS, Europa en Japan jaarlijks circa 700.000 mensen overlijden.

Fast-track-status

Bestuursvoorzitter van Eric van den Berg spreekt van een ‘bemoedigende’ stap. AM Pharma maakt dinsdag tevens bekend dat de onderneming een zogenoemde fast-track-status heeft gekregen voor de ontwikkeling van zijn medicijn recAP. De Amerikaanse toezichthouder FDA kent deze status toe aan kandidaat-medicijnen die een oplossing kunnen bieden voor ziektes waarvoor nog geen geschikt geneesmiddel bestaat.

Op basis van de uitkomsten van het uitgebreide onderzoek moet Pfizer volgend jaar beslissen of AM Pharma in zijn geheel wordt ingelijfd. Het Amerikaanse farmaconcern verwierf vorig jaar al voor $87,50 mln een minderheidsbelang. Pfizer heeft ook een optie om de resterende aandelen voor $512,5 mln te kopen. Zelfs indien de uitkomsten van het huidige vervolgonderzoek positief zijn, zal het nog jaren duren voordat recAP op de Amerikaanse en Europese markt wordt geïntroduceerd.

Miljarden dollars

Aan behandeling van acuut nierfalen wordt alleen al in de Verenigde Staten naar schatting $10 mrd dollar per jaar uitgegeven. Een medicijn is nog niet voorhanden. Dat maakt dat een effectief geneesmiddel mogelijk kan rekenen op een verkoopomzet van enkele miljarden dollars per jaar.

AM Pharma is een van het handjevol Nederlandse biotechbedrijven dat afgelopen jaar vergaande samenwerkingsverbanden heeft gesloten met grote farmaconcerns. De meeste aandacht trokken de overnames van Dezima en Acerta door respectievelijk Amgen en AstraZeneca, waarmee miljarden euro’s gemoeid waren. Biotechbedrijven ontwikkelen nieuwe medicijnen, maar kunnen de dure onderzoeken vaak niet financieren zonder hulp van grote farmaconcerns.

dior.nu maakt gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten