Nierpatiëntenvereniging D.I.O.R. Amersfoort

Interventie diabetes hulpmiddelen

logo.dvn

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft het afgelopen jaar veel aandacht gevraagd voor problemen op de markt van diabeteshulpmiddelen. Mede hierdoor heeft de minister nu besloten een Bestuurlijk Overleg te starten. Hierin gaan alle betrokken partijen een oplossing zoeken, onder regie van de minister. Het overleg zal half januari 2016 plaatsvinden. Uiteraard neemt DVN aan dit overleg deel.

Juiste hulpmiddel

De kern van de problemen op de diabeteshulpmiddelenmarkt is dat de keuze voor bijvoorbeeld bloedglucosemeters steeds vaker wordt gemaakt door zorgverzekeraars, leveranciers en apothekers. Dat is een slechte zaak: Diabetesvereniging Nederland beschouwt de keuze voor het juiste hulpmiddel als een zaak van zorgverlener en patiënt. Niet-passende hulpmiddelen vergroten immers de kansen op ernstige complicaties aanzienlijk. De oorzaken van de problemen zijn financieel: zorgverzekeraars willen minder betalen voor deze producten, en apothekers en leveranciers willen voldoende blijven verdienen. De diabetespatiënt trekt dus aan het kortste eind, en de zorgverlener kijkt machteloos toe. Overigens spelen dezelfde problemen binnen de stoma- en incontinentiezorg.

Pas op de plaats

Diabetesvereniging Nederland heeft in diverse media het woord gevoerd over deze problemen. Wij hebben onze zorgen hierover onder meer geuit bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Ook in de Tweede Kamer is erover gesproken. Wij zijn dan ook verheugd over deze stap van het ministerie. “Het is duidelijk dat zorgverzekeraars, leveranciers en de industrie er met elkaar niet uitkomen. De patiënt is dan de dupe. Wij verwachten dat de bemoeienis van de minister een oplossing zal forceren”, zegt directeur Olof King. DVN vindt dat zorgverzekeraars nu even pas op de plaats moeten maken met hun bezuinigingsdrift. “Als besparingen leiden tot gezondheidsrisico’s voor de patiënt, dan schiet je je doel voorbij. We roepen zorgverzekeraars dan ook op eerst de uitkomsten van het overleg met het ministerie afwachten”.

Meer over markt diabeteshulpmiddelen

Meer over dit thema leest u in het Dossier Bloedglucosemeters.

dior.nu maakt gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten