Nierpatiëntenvereniging D.I.O.R. Amersfoort

1 op 3 NL-ers krijgt diabetes type 2

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat diabetes type 2 en ongeveer de helft van alle Nederlanders komt in de voorfase van de ziekte. Dat bericht de NOS. Volgens wetenschappers van het Erasmus MC moet een op de elf mensen ooit insuline gebruiken voor de behandeling van diabetes type 2. Voor hun onderzoek volgen de wetenschappers 14 jaar lang een groep van ruim 10.000 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord.

De verwachting is veel hoger dan eerder gedacht: er werd eerder van uitgegaan dat 1 op de 20 mensen diabetes type 2 zou ontwikkelen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology. In Europa is volgens de onderzoekers nooit eerder een vergelijkbare studie gedaan. In de Verenigde Staten wel en die leidde tot vergelijkbare uitkomsten.

Preventie

De onderzoekers schrijven dat hun studie onderstreept dat het belangrijk is al op jonge leeftijd te beginnen met preventie. Het gaat daarbij onder meer om gezond eten en voldoende bewegen. Op die manier kan diabetes 2 zo veel mogelijk teruggedrongen worden. Zowel diabetes 2 als de voorfase van de ziekte leiden tot een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, nierziekten en oogziekten.

Achterhaald

“We weten al lang dat het aantal mensen met diabetes toeneemt: de verwachting is dat er in 2025 in Nederland 1,3 miljoen mensen met diabetes zijn”, reageert Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland. “Voldoende beweging en gezonde voeding zijn belangrijk in de preventie van diabetes, maar we moeten niet voorbij gaan aan de erfelijke component, die ook een rol kan spelen bij het ontstaan van diabetes type 2”. Bovendien vindt de Diabetesvereniging het onterecht dat de NOS spreekt over ouderdomsdiabetes in plaats van diabetes type 2. Gezien de flinke groei van veertigers en vijftigers die de diagnose type 2 krijgen, is die term echt achterhaald.

dior.nu maakt gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten