Nierpatiëntenvereniging D.I.O.R. Amersfoort

5 nieuwe diabetes technieken

logo.dvn

 

 

 

Nieuwe technieken en gadgets geven hoop en maken het leven met diabetes gemakkelijker. Vijf aansprekende innovaties, sommigen nog in de pijplijn.

Tekst: Toine de Graaf.

1. Hogere concentratie
De laatste tijd kwamen er insulines op de markt met een hogere concentratie dan de gebruikelijke 100 eenheden per milliliter. Tresiba van Novo Nordisk bevat 200 eenheden insuline per milliliter. Toujeo van Sanofi bevat 300 eenheden.
Beide hebben een stabiele en lange werkingsduur van meer dan 24 uur. Het vereist wel zorgvuldig injecteren. Als je een beetje morst, of de naald te snel uit de huid trekt, krijg je direct veel minder insuline binnen omdat het zo geconcentreerd is. En: verwijder na het injecteren het naaldje van de insulinepen. Doe je dit niet, dan kan bij temperatuurswisselingen lucht in het patroon komen. De volgende keer kun je dan tot de helft minder insuline binnenkrijgen.

2. Geen warme insuline
Met de ‘Insulin Angel’, een kleine sensor met een app, slaan de makers twee vliegen in één klap. Allereerst voorkomt hij dat insuline te warm of te koud wordt. Daarnaast is er nog het probleem van de vergeten of verloren medicatie. In beide gevallen waarschuwt de Insulin Angel tijdig via je smartphone.Hij komt eind van het jaar op de markt en kost ongeveer € 35.

3. Tellen met één vinger
Koolhydraten en calorieën tellen met één vinger, op je smartphone of tablet? Sweetbee ontwikkelde speciaal voor mensen met diabetes de Platemate app waarmee je de hoeveelheid koolhydraten van je maaltijd telt door verschillende voedingsmiddelen op je digitale bordje te slepen. De app is er ook voor computer en laptop. DVN brengt deze app, samen met Lifescan, in september naar Nederland. www.sweetbee.be.

4. ‘Slimme’ pleister
Hij is nog alleen getest op muizen, dus voorlopig toekomstmuziek. Maar de ‘slimme’
insulinepleister, die is ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers, lijkt een spectaculair
hulpmiddel. Het oppervlak van de pleister is bedekt met ruim honderd minuscule naaldjes. Ze bevatten enzymen die de glucosewaarden meten. Bij hogere waarden geeft de pleister insuline af. Het doel is dat deze afgifte wordt afgestemd op lichaamsgewicht en individuele insulinegevoeligheid.

5. ‘Zelfsturende’ pomp
Dr. Martijn Dijkstra, onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen gebruikt een insulinepomp met glucosesensor, die hem soms uit zijn slaap piept. Hij dacht: kan dat niet anders? Zo ontstond het idee voor ‘Autobetes’. Het ultieme doel van de app is dat de insulinepomp zichzelf kan regelen. Hij kan de suikerspiegel namelijk tot twee uur vooruit voorspellen en dus nauwkeurig anticiperen. Met als resultaat minder hypo’s/hypers, stress, ziekenhuisbezoek en zorgkosten. De onderzoeker verwacht dat de ontwikkeling van de app nog enkele jaren duurt. Intussen kunnen gebruikers van de Medtronic Enlite sensor meewerken aan het project. Opgeven kan via www.autobetes.nl

dior.nu maakt gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten